Alles naar de stort

Met 'Alles naar de stort' zet Marten de Paepe een weg in die zeer de moeite waard is om te volgen. Zijn stem en verhalen lenen zich goed voor onze hoekige taal, die hij soepel maakt. Gepast gedragen en innemend geloofwaardig.

OORHans van der Maas
 • Lust for Life Magazine, Harry de Jong: ‘Ook in goede muziek gaat het soms om de kunst van het weglaten. Elf korte liedjes met een maximum aan zeggingskracht. Een mooi album van een man die zich niet hoeft te bewijzen.’

 

 • Musicmaker, Ton Fiselier: ‘Elegant in al zijn eenvoud. Een sierlijke illustratie van het feit dat er binnen een spaarzame instrumentatie veel meer voorhanden is dan met een traditionele bandbezetting.’

 

 • Gitarist, ‘Akoestische gitaar en zang tegen een achtergrond van subtiele elektronica. Maar ook schitterende pedalsteelpartijen van Mathijs Leeuwis en mooie kalme tokkels van Johan Borger.’

 

 • Heaven, Ruud Heijer: ‘Met zijn indringende album schaart De Paepe zich in het gezelschap van Jaap Boots’ Afkuil en Rick Treffers’ Het heeft niets met jou te maken en dat is een groot verdienste.’

 

 • De Subjectivisten, Ludo Maas: ‘Een fluisterende huiselijkheid, die de luisteraar ook aantreft bij het Zesde Metaal, Spinvis en I Am Oak. Met literaire knikjes naar Gert Vlok Nel en W.F. Hermans ligt een geheel nieuwe weg open.’

 

 • New Fok Sounds, Marius Roeting: ‘Met een knipoog zou je het Hollandiana kunnen noemen. Weinig uptempo, maar wel met voldoende pit, emotie en meeslependheid. Eerlijke albums met een persoonlijke touch overleven de tand des tijds.’

 

 • Festivalinfo, Dave Stam: ‘Met een overwegend Engelstalig repertoire, heeft hij nu zijn moerstaal omarmd. En daarin kan hij zich schitterend uitdrukken.’

 

 • Timpaan Muziek, Freddy Blommers: ‘Een korte en krachtige plaat. Marten de Paepe brengt zijn liedjes doeltreffend kernachtig en zingen in het Nederlands past hem uitstekend.’

 

 • Mpodia, Roelof Noorda: ‘Een plaat als een boek vol mooie verhalen die we ook al bij Alex Roeka horen.’

 

INTERVIEWS

 • AD Amersfoortse Courant, Machiel Coehorst: ‘Als voorbeeld diende ‘Master and Everyone’ van Bonnie “Prince” Billy, maar ook de literaire teksten van Tommy Wieringa en Menno Wigman. “Door veel weg te laten komt Wieringa tot de essentie. Elk woord geeft zijn verhaal gewicht. En de poëzie van Menno Wigman is prachtig uitgebeend. Zo moest deze plaat ook worden: klein en dicht bij mezelf.”’

 

 • The Daily Indie, Niels Steeghs: ‘Schoon schip maken en met een opgeruimd gevoel en gemoed opnieuw beginnen. Dat deed Marten de Paepe de afgelopen jaren. Het vertrouwde ging overboord, de grote schoonmaak volgde. In het kielzog van gestrande relaties wierp hij ook nog eens de liedjes in het vertrouwde Engels van zich af. Alles moest naar de stort. Daarna vond hij zijn heil in de eigen taal. Met als doel om met de billen bloot te gaan en tot de kern te komen.’

Wait Another Year

De songs zijn sterk geschreven: krachtiger in de kern, maar tegelijk rijker georkestreerd dan voorheen. Er valt meer goeds te vertellen, zoals Martens immer sympathieke en authentieke stemgeluid.

Mark DysonLust for Life
 • OOR – dec 2013
  Het album opent bijzonder sterk met Better Go. Spannend trompetje, loom ritme, ragfijne melodie en een aangename, verrassende opbouw. Marten de Paepe is op verkenningstocht geweest, op zoek naar nieuwe en onverharde (zij)wegen. Hij heeft met Wait Another Year een stap voorwaarts gezet.

 

 • Heaven – nov 2013
  Muzikaal maakt De Paepe een grote ontwikkeling door: in acht liedjes verwijdert hij zich radicaal van het genre dat hij in de uptempo song nog altijd beheerst. Die statige songs zijn namelijk geladen met invloeden uit de jazz in instrumentatie en melodie, maar vooral met een heleboel sfeer.

 

 • Lust for life – nov 2013
  De singer-songwriter zocht een nieuwe band bij elkaar en ging op de experimentele tour. De songs zijn sterk geschreven: krachtiger in de kern, maar tegelijk rijker georkestreerd dan voorheen. Er valt meer goeds te vertellen, zoals Martens immer sympathieke en authentieke stemgeluid.

 

 • Musicmaker – okt 213
  De veelzijdigheid van het album daagt het gehoor uit om voortdurend scherp te blijven. De mooie ambachtelijke liedjes worden vaak opgesierd met minder voor de hand liggende geluiden en effecten. Wait Another Year moet intensief beluisterd worden. Alleen dan hoor je de kracht van het album.

 

 • Platomania – okt 2013
  Wait Another Year laat een veel voller en vaak ook wat experimenteler geluid horen, maar de muziek van Marten de Paepe heeft zijn onderhuidse spanning en broeierigheid gelukkig behouden. Ook Wait Another Year is hierdoor weer een rootsplaat die kan concurreren met buitenlandse concurrentie.

Boskoop

Met zijn tweede album Boskoop bewijst Marten de Paepe dat hij tot de betere Nederlandse singer-songwriters behoort. Het recept: melancholieke folk en pop met een mooie tweede stem van Chantal van der Leest.

Machiel Coehorst8Weekly
 • Kwadratuur – 19 jan 2012
  Dit staat bol van voortreffelijke traditionele americana die gevoelens van heimwee en verlangen weet te verenigen. Aan te bevelen, vooral op intrieste winteravonden.

 

 • Buma Stemra magazine – 31 dec 2011
  En dat blijkt op dit folky album vol subtiele en melodieuse songs, waarbij de stem van Chantal van der Leest aangenaam kleur bij die van Marten.

 

 • Real Roots Café – 29 dec 2011
  Verwacht een mooi aangezette folkrockschijf, met steviger en rustiger nummers, met fraaie zang en een uitstekend samenspel van de band. De arrangementen hebben tijd gekregen om te rijpen en dat hoor je.

 

 • New Folk Sounds – 26 nov 2011
  Kippenvel produceert de muziek nog steeds. Nick Drake kijkt over de schouder mee. Niets om voor uit het leven te stappen, wel om op regenachtige zondagen mistroostig voor uit het raam te kijken.

 

 • Alt Country – 25 okt 2011
  Boskoop is de plaat waarmee De Paepe toetreedt tot de eredivisie van de vaderlandse singer-songwriters.

 

 • Rootstime – 22 okt 2011
  Deze Nederlandse versie van folkzangers Tim Buckley en Nick Drake demonstreert zijn kunde en kennis als schrijver van betekenisvolle songteksten in al de tracks op deze mooie cd.

 

 • Maxazine – 19 okt 2011
  Met Boskoop kan het niet anders of de Paepe breekt nu eindelijk door bij het grote publiek. Alles lijkt samen te komen op het album. Misschien wel een van de betere singer-songwriters albums van de laatste jaren.

 

 • ctrl.Alt.Country – 18 okt 2011
  “Although the road is long, I’ll be driving on.” Gelijk heeft hij, met een talent als het zijne zou het doodzonde zijn om dat niet te doen. Bijzonder warm aanbevolen, deze absoluut niet zo zure appel als de titel doet vermoeden!

 

 • 8Weekly – 10 okt 2011
  Met zijn tweede album Boskoop bewijst Marten de Paepe dat hij tot de betere Nederlandse singer-songwriters behoort. Het recept: melancholieke folk en pop met een mooie tweede stem van Chantal van der Leest.

 

 • Podiuminfo – 10 okt 2011
  Sommige artiesten weten met een simpele titel en dito hoes de aandacht te pakken te krijgen. Marten de Paepe is zo iemand. Zijn werklust manifesteert zich in het perfectioneren van zijn liedjes die hij slijpt tot de essentie overblijft.

 

 • Ekaya – 6 okt 2011
  De Paepe imponeert door het te zoeken in bescheidenheid. Ten allen tijde klinkt hij oprecht. Hier maakt een authentieke singer/songwriter het verschil door inzet en professionaliteit. De Paepe toont zich een ambachtsman.

 

 • BN/DeStem – 4 okt 2011
  De liedjes bivakkeren op een prettige manier tussen folk en pop in. De Paepe doet hij niet aan overdreven stemverheffingen. Producer Frans Hagenaars snapt dat die liedjes ingetogen gebracht het hardste binnenkomen.

 

 • Gitarist – 27 sep 2011
  Een sterk conceptalbum over de lange weg die aan muzikaal succes vooraf gaat. De liedjes worden fraai ingekleurd met harmonium, tweede stem en het rootsy gitaarwerk van collega-singer-songwriter Johan Borger.

 

 • Lust For Life – 22 sep 2011
  Dat De Paepe er uiteindelijk toch is gekomen, is geen wonder. Zijn muziek straalt namelijk zoveel warmte uit dat het in de koudste kas vanzelf warm wordt.

 

 • File Under – 17 sep 2011
  De Paepe is niet van de droefsnoetenliedjes. Boskoop is kaal gehouden, alsof het een sessie betreft die direct opgenomen is. Wat vooral raakt is het heerlijk relaxte gitaarwerk, maar ook de tweede stem van Chantal van de Leest.

 

 • OOR – 16 sep 2011
  Het fundament wordt gevormd door De Paepe’s onmiskenbare talent voor het schrijven van liedjes. Tegenwoordig verovert Marten de Paepe de belangrijkste poppodia en dat alles komt samen in een verdienstelijke cd.

 

 • Plugout – 15 sep 2011
  De inmiddels doorgewinterde muzikant heeft samen met zijn vierkoppige band iets speciaals neergezet.

 

 • De krenten uit de pop – 14 sep 2011
  Boskoop is een hele mooie singer-songwriter plaat van internationale klasse. Zegt het voort.

 

 • Nu.nl – 14 sep 2011
  Met De Paepe’s nieuwe, volle en vaste geluid, kan hij zich eindelijk vestigen in de Nederlandse muziekscene. Als livemuzikant, maar ook zeker op plaat.

 

 • Demofarm – 13 sep 2011
  Een plaat vol met subtiele en gedreven luisterliedjes die niet volgestouwd zitten maar je gewoon laten genieten.

 

 • MusicFrom – 8 sep 2011
  Een van de mooiste singer/songwriter platen van dit jaar. Daarmee kunnen wij eigenlijk niets anders doen dan dit nieuwe album van Marten de Paepe direct maar te nomineren voor de jaarlijstjes van 2011.

 

 • Kindamuzik – 5 sep 2011
  Als je Boskoop beluistert dan weet je dat de nasmaak van de zure appelen zoet kan zijn. Met deze plaat treedt Marten de Paepe toe tot de hoofdklasse van de Nederlandse songsmeden.

 

 • Platomania – 16 aug 2011
  Marten de Paepe staat met Boskoop prominent op de kaart. De band klinkt als een klok. Binnen nummers klinkt veel afwisseling waardoor ze meteen blijven hangen. Boskoop ademt perfectionisme en klinkt zeer verzorgd.

 

LIVERECENSIES

 • 3VOOR12 – 19 feb 2012
  Dat De Paepe een songwriter is met een voorliefde voor melancholie mag duidelijk zijn; dat hij ook met zijn band weet te rocken is nieuw. Daarmee zet hij een grote stap vooruit van solomuzikant naar frontman.

 

 • 3VOOR12 – 19 dec 2011
  Een speciale notering gaat uit naar Marten de Paepe. Met zijn innemende persoonlijkheid en actieve participatie met het publiek weet hij de sfeer te bepalen: intiem, knus en mooi. Met stip het beste optreden van de avond.

 

 • 3VOOR12 – 13 sep 2011
  Met Boskoop bewijst Marten de Paepe dat Nederland er een songwriter en liveband van formaat bij heeft.

 

INTERVIEWS

Esquire – 20 feb 2012
FRET – 2 jan 2012
3VOOR12 – 20 dec 2011
Kindamuzik – 18 dec 2011
Gitarist – 22 nov 2011
Heaven – 17 okt 2011
KOKO Serveert – 10 okt 2011
MusicFrom – 3 okt 2011
Kindamuzik – 29 sep 2011
NLtracks – 15 sep 2011
Telegraaf – 9 sep 2011
Metro – 9 sep 2011
3VOOR12 – 7 sep 2011
AD Groene Hart – 7 sep 2011
PZC – 7 sep 2011
NL30 – 31 aug 2011