Over Marten de Paepe

De Utrechtse singer-songwriter Marten de Paepe is terug. En hoe: in zijn moerstaal. Zes jaar na zijn laatste plaat brengt hij Alles naar de stort. Het is zijn vierde plaat in twaalf jaar tijd en naar eigen zeggen zijn beste. In elf muzikale miniatuurtjes, vrijwel allemaal korter dan drie minuten, bezingt hij zonder opsmuk het leven van alledag. In Alles naar de stort gaat Marten de Paepe op zoek naar de kern van een liedje, en vindt zichzelf opnieuw uit.

Alles naar de stort

Op Alles naar de stort houdt Marten de Paepe met veel plezier grote schoonmaak. De elf liedjes op de plaat kwamen tot stand na lang schaven en schrappen, tot alleen de blote kern ervan overbleef. Het resultaat klinkt fris, opgeruimd en vol ruimte. Als een schone lei. Minder is meer op Alles naar de stort. Marten de Paepe stripte alle liedjes tijdens de opnames tot alleen tekst, zang en gitaar overbleef. Daarna kleedde hij ze – alleen waar dat nodig was – opnieuw aan met onder meer drums, toetsen, blazers en diverse elektronica.

Nieuw geluid

Marten noemt Alles naar de stort de plaat ‘die ik altijd al had willen maken.’ Hij laat de pretentie varen en kiest in plaats van voor het grote, voor het kleine gebaar. Dit past bij zijn persoonlijke ontwikkeling: ‘De afgelopen jaren heb ik steeds minder het gevoel dat ik iets hoef te bewijzen en durf ik meer mijzelf te zijn. Ik probeer minder hard, en laat daardoor juist meer horen. Alles naar de stort voelt daarom als een definitieve stap naar de volwassenheid. Maar dat mag ook wel eens, na 37 jaar.’

Nederlandstalig

Marten de Paepe begon te werken aan Alles naar de stort met de vraag: wat wil ik vertellen? En hoe doe ik dat zo luid en duidelijk mogelijk? De taal waarin hij dat het beste kon doen was voor hem al snel duidelijk: Nederlands. Want welke taal is meer geschikt om iets werkelijk belangrijks en moois te zeggen dan je moerstaal, die je tot in alle finesses kent?

Wat goed is komt langzaam

Alles naar de stort werd in drie jaar opgenomen, en verschijnt zes jaar na zijn vorige plaat. Marten de Paepe over het opnameproces: ‘De ontspannen manier van werken, zonder tijdsdruk of vooropgezet doel, heeft er volgens mij voor gezorgd dat de plaat zich makkelijk laat luisteren. De muziek open letterlijk je oren. Je hoort steeds meer wanneer je er vaker naar luistert.’

Liefdesplaat

In Alles naar de stort bezingt Marten de Paepe ook de opkomst en neergang van een liefdesrelatie. Hij begint bij het einde met het liedje ‘Alles naar de stort’, en eindigt bij het begin met ‘Nieuw uitzicht’. Volgens Marten eindigt elke relatie vaak zoals die begint; door schoon schip te maken, het verleden schoon te bezemen en gewoon maar weer opnieuw te beginnen.

Wie is wie

Op Alles naar de stort zijn te horen: Mischa Porte (drums), Jelte Heringa (toetsen), Marlon Penninkhof (diverse instrumenten), Johan Borger (elektrische gitaar), Mathijs Leeuwis (pedalsteel), Anna voor de Wind (klarinet) en Coen Hamelink (trompet). Het zijn stuk voor stuk ervaren muzikanten; ze speelden eerder met Pitou en Luwten (Mischa), Moss en Janne Schra (Jelte) en Kim Janssen en Black Oak (Marlon). De opnames werden verzorgd door Martijn Groeneveld en Alwin van der Knijff in de Utrechtse Mailmen Studio.

Alles naar de stort verschijnt 13 januari 2020.